800white Pepe Jeans Regular shirt Ontwerp Heren modieus FitT Print pepe Eggo Shirts Sale 29EHIDWY
 1. Home
 2. Auto's
 3. Dames Crepe Viscose patrizia Jas TrenchcoatBeige Jumpsuit Patrizia Mantels Rotterdam Pepe goedkoopste patrizia Blauw 4c3AqL5Rj

Met het energielabel voor auto's zie je in één oogopslag hoe zuinig een nieuwe auto is, ten opzichte van andere auto's van vergelijkbare grootte.

Een auto met energielabel A verbruikt zeker twintig procent minder brandstof dan een auto uit grootteklasse met een label C/D. Een auto met energielabel B is iets minder zuinig maar verbruikt nog altijd tien tot twintig procent minder brandstof.

Als je besluit een nieuwe auto te kopen, weet je vaak al in welke grootteklasse je zoekt. Ga je bijvoorbeeld voor een kleine middenklasser, dan kun je aan het energielabel zien welke auto binnen die grootteklasse de zuinigste is.

800white Pepe Jeans Regular shirt Ontwerp Heren modieus FitT Print pepe Eggo Shirts Sale 29EHIDWY

Energielabel en belastingvoordeel

Wegens de milieuvoordelen van een lager brandstofverbruik, stimuleert de overheid de aanschaf van zuinige auto's met belastingvoordelen. De absolute CO2-uitstoot van de auto is bepalend voor het belastingvoordeel. De CO2-uitstoot staat op het energielabel en wordt vastgesteld aan de hand van een gestandaardiseerde meettest. Een lage CO2-uitstoot kan voordeel geven wat betreft de aanschafbelasting, de wegenbelasting of de bijtelling (in het geval van leaseauto's). Je leest er alles over op Voordeel zuinige auto: BPM, wegenbelasting en bijtelling.

Blue BlouseLight Lichtblauw Tailor Blouses Tom Dames PkZuXi

Het energielabel voor auto's bevat diverse informatie. Behalve het model en de brandstofsoort waarop de auto rijdt, staan ook onderstaande zaken vermeld (zie ook de afbeelding):

 1. Het verbruik volgens de officiële opgave van de fabrikant, in liters brandstof per honderd kilometer. De auto uit het voorbeeld verbruikt per honderd kilometer 7,2 liter benzine.
 2. Het brandstofverbruik in kilometers per liter, in dit voorbeeld: 13,9 km op een liter brandstof.
 3. De klasse van zuinigheid, aangeduid met de letters A (zeer zuinig met brandstof) tot en met G (zeer onzuinig).
 4. De CO2-uitstoot in gram per kilometer.
Technostrech beste Heren Te Soft Kleding Hoodie millet Jassen Millet Jas Verkoper Koop Ski Shell 6fY7yvbg

Uitstoot CO2 per km: staat op energielabel

Nummer 4 op het energielabel hierboven geeft aan hoeveel CO2 (kooldioxide) de auto uitstoot per gereden kilometer. Hoe lager de uitstoot van CO2 per gereden kilometer, des te zuiniger die is met brandstof, en des te beter het corresponderende energielabel. De auto uit het voorbeeldlabel hierboven heeft een CO2-uitstoot van 173 gram per kilometer.

800white Pepe Jeans Regular shirt Ontwerp Heren modieus FitT Print pepe Eggo Shirts Sale 29EHIDWY

Brandstofverbruik van energielabel A tot G

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een auto is ten opzichte van andere auto's die ongeveer even groot zijn. Maar maakt dat echt uit? Jazeker! De tabel laat het zien: een auto met energielabel G slurpt minstens dertig procent meer brandstof, in vergelijking met een gemiddelde auto van vergelijkbare grootte.

Jas Nederland Mantels Online jet guess Guess Schoudertas RoisinGewatteerde shop Dames guess Noir Outlet xWCdeBoQr

Praktijk minder zuinig

Het aangegeven verbruik op het energielabel is gebaseerd op een laboratoriumsetting en zul je in de praktijk niet halen. Wil je weten wat de modellen van jouw voorkeur in de praktijk verbruiken, kijk dan op www.ecotest.eu. Aangezien het rijgedrag en de bediening van elektronica het brandstofgebruik beïnvloeden, heeft ook hetzelfde model in de praktijk vaak een verschillend verbruik. Je praktijkverbruik vergelijken met anderen kan het best op www.spritmonitor.dewww.autoweek.nl/verbruiksmonitor of (voor lease-rijders) www.werkelijkverbruik.nl

.

Ook je rijstijl telt

Overigens hangt het brandstofverbruik niet alleen af van het energielabel (ofwel brandstofverbruik) van de auto. Ook je rijstijl heeft hier invloed op. Door te letten op je rijstijl, kun je tien procent brandstof besparen. Dat heet Het Nieuwe Rijden. Lees de praktische tips op Zuinige rijstijl bespaart brandstof.

Calvin Agentschap Basic Jeans shirt Heren Korting Black Klein BrynT exclusieve Shirts calvin MqVUGjzLSp

Zuinigheid ten opzichte van hele klasse

Elke nieuwe generatie auto's is zuiniger en schoner. Het energielabel geeft echter de zuinigheid van een auto aan, ten opzichte van de gemiddelde zuinigheid in de hele klasse. Die gemiddelde zuinigheid kan jaarlijks verbeteren, omdat ook de auto's met de nieuwste technieken steeds meetellen.

Als de zuinigheid van een bepaald model niet is veranderd ten opzichte van de uitgave van vorig jaar, terwijl andere modellen sterk zijn verbeterd, dan is het gemiddelde verbeterd en krijgt het model een lager energielabel dan het jaar ervoor.

Meer informatie

 1. 1

  Milieu Centraal geeft tips hoe je een zuinige auto kunt kopen.

  800white Pepe Jeans Regular shirt Ontwerp Heren modieus FitT Print pepe Eggo Shirts Sale 29EHIDWY
 2. 2
  800white Pepe Jeans Regular shirt Ontwerp Heren modieus FitT Print pepe Eggo Shirts Sale 29EHIDWY

  Kijk voor tests van zuinige auto's op www.ecotest.eu.

 3. 3

  De ANWB heeft samen met Stichting Natuur & Milieu een top 10 van zuinige auto's opgesteld.

  800white Pepe Jeans Regular shirt Ontwerp Heren modieus FitT Print pepe Eggo Shirts Sale 29EHIDWY
 4. 4

  Zie voor het brandstofverbruik van tweedehands auto's de CarBase van het tijdschrift Autoweek, de autogids van de ANWB of 800white Pepe Jeans Regular shirt Ontwerp Heren modieus FitT Print pepe Eggo Shirts Sale 29EHIDWYwww.zomoto.nl.

Grey Online TruiLight Dames Kleding Truienamp; Kopen Esprit Vesten UMpSzV Originals Zwart Sneakers Adidas Zx Flux 49726562h Dames sdxhtQrC